Pop-up Image

Welcome to Grayson!

We design new products. You crowd-fund them at incredible prices. Grayson. Everybody wins.

  • No products in the cart.

Възпалено гърло и киселинен рефлукс: Каква е връзката?

Възпалено гърло и киселинен рефлукс: Каква е връзката?

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

През април 2020 г. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) поиска всички форми на рецепта и без рецепта (OTC) ранитидин (Zantac) да бъдат премахнати от американския пазар. Те направиха тази препоръка, тъй като неприемливи нива на NDMA, вероятен канцероген (или химикал, причиняващ рак), присъстваха в някои продукти на ранитидин. Хората, които приемат рецепта, ранитидин трябва да разговарят със своя лекар за безопасни алтернативни възможности, преди да спрат лекарството. Хората, които приемат OTC Ranitidine, трябва да спрат да приемат лекарството и да говорят със своя доставчик на здравни грижи за алтернативни възможности. Вместо да приема неизползвани ранитидинови продукти на сайт за вземане на наркотици, човек трябва да ги изхвърля според инструкциите на продукта или следвайки FDA. дразнещ лигавицата му.

Това дразнене може да доведе до възпалено гърло, суха кашлица и хрипове. Той също може да причини киселини, горчив вкус в устата, регургитация, лошо храносмилане и затруднено преглъщане.

киселинен рефлукс е често срещано състояние. Човек може да забележи симптомите, когато лежи или се огъва, или след като яде голямо хранене или пикантна храна.

Прочетете, за да научите за:

  • Каква киселина киселина Рефлуксът е
  • Ако може да причини възпалено гърло
  • Киселинен рефлукс при деца
  • Лечение и стратегии за самообслужване
  • Други причини за Възпалено гърло

Какво е киселинен рефлукс?

киселинен рефлукс е друго име за гастроезофагеален рефлукс. Той възниква, когато стомашната киселина и другото съдържание на стомаха се издигат в хранопровода.

киселинният рефлукс е често срещано състояние и често не причинява симптоми. Когато това стане, човек може да има лошо храносмилане или киселини.

Някои хора развиват хроничен рефлукс, а лекарите наричат ​​това гастроезофагеална рефлукс (ГЕРБ). Причинява по -тежки и трайни симптоми. Около 20% от хората в Съединените щати имат gerd.

В допълнение към лошо храносмилане и киселини, киселинният рефлукс може да причини:

  • Възпалено гърло
  • Регургитация
  • Гадене
  • Болки или затруднения при преглъщане

Отслабването или неправилни мускули в основата на хранопровода може да причини ГЕРБ. Други възможни причини включват:

  • Ядене на мастни, кисели или пикантни храни
  • Има необичайни спазми на хранопровода
  • Хиатална херния
  • Бавно изпразване на стомаха

Научете повече за киселинния рефлукс, включително как лекарите го диагностицират тук.

Може ли киселият рефлукс да причини възпалено гърло?

Да. Киселинният рефлукс може да причини възпалено гърло, въпреки че киселини са най -често срещаният симптом.

Когато възпалено гърло произтича от киселинен рефлукс, човек може също да се почувства така, сякаш има бучка в гърлото си.

Симптомите на главата и шията, свързани с киселинния рефлукс, могат да бъдат подвеждащи. Лекарите понякога погрешно диагностицират постоянно възпалено гърло от киселинен рефлукс като повтарящ се или хроничен тонзилит.

Усложнения на киселинен рефлукс

Някои хора, които имат киселинен рефлукс за дълго време, могат да изпитат:

  • Стелаването на хранопровода: Нарастващата стомашна киселина може да увреди клетките в долния хранопровод, което води до белег тъкан, която стеснява органа. Това може да затрудни преглъщането.
  • Ерозия на тъканите: Киселината може да причини и язви, което може да бъде болезнено. Това е известно като ерозивен езофагит.
  • Езофагът на Барет: Това състояние може да причини промени в тъканта, която очертава долния хранопровод. Тези промени са свързани с по -висок риск от рак на хранопровода. Рутинните прегледи на ендоскопията могат да открият ранни признаци на този рак при хора с хранопровода на Барет.

Ларингеален фарингеален рефлукс

Когато стомахът или стомаха, киселината достигне гласовия струни, това е така може да причини значително възпаление. Ако това се случи многократно, това може да причини в дрезгавост, често изчистване на гърлото, кашлица и усещане, че в гърлото нещо е заседнало. Името на този брой е ларингеалният фарингеален рефлукс.

Често изглежда, че започва като болест на горните дихателни пътища. Симптомите могат да се задържат, в резултат на увреждане на гласовите струни, които могат да произтичат дори от малки нива на киселинен рефлукс.

лечение и домашна грижа

третиране на киселинния рефлукс ефективно намалява риска на неговите усложнения. Често малките промени в рутините могат да направят разлика.

Диета и други стратегии за самообслужване

Някои хора могат да предотвратят възпаленото гърло от киселинен рефлукс, като избягват дейности и храни, които увеличават The Риск от киселинен рефлукс и неговите усложнения. При иначе здрави хора тези мерки може да са достатъчни за управление на киселинен рефлукс, без да се нуждаят от лекарства:

  • Ядене на малки ястия 3 до 4 пъти на ден
  • Повишаване на главата Повече по време на сън
  • Не се яде 2–3 часа преди леглото
  • Избягване на цитрусови сокове, доматен сок и други кисели напитки, които могат да раздразнят лигавицата на хранопровода
  • Избягване на киселинни, пикантни и мазни храни, включително краве мляко с пълномаслено мазнини
  • Избягване на газирани, кофеинови и алкохолни напитки
  • Не ядете мента или монетни продукти от мента
  • Избягване на шоколад
  • Поддържане на умерено тегло
  • Не носете тесни дрехи
  • Не пушене

лекарства

OTC и лекарствата, отпускани по лекарско предписание, могат да неутрализират или намалят стомашните киселини, облекчавайки симптомите на киселинен рефлукс, включително възпалено гърло.

Два полезни типа лекарства са блокери на хистамин-2 (H2 блокери) и антиациди. Н2 блокерите помагат да се намали количеството киселина в стомаха, докато антиацидите могат да помогнат при леки симптоми на киселинен рефлукс или ГЕРБ.

Други лекарства работят чрез укрепване на мускулите, които отделят хранопровода от стомаха, за да се предотврати стомаха киселина от пътуване нагоре.

Различни лекарства за рефлукс на киселина са достъпни за закупуване онлайн.

Кога да види лекар

човек трябва да види лекар, ако има, че има Всякакви притеснителни или загрижени симптоми, особено тези, които могат да показват основен здравословен проблем. Също така е добра идея да се свържете с лекар, ако съществуващите симптоми на рефлукс се влошат. Особено, ако симптомите пречат на ежедневието, лекарят може да препоръча по -силни лекарства или операция.

Всеки, който има лошо храносмилане с болки в гърдите, задух или болка в ръката или челюстта, трябва да получи спешна медицинска помощ. Тези симптоми могат да показват сърдечен удар.

Научете за признаците на сърдечен удар при жени тук.

Децата с киселинен рефлукс

киселинен рефлукс може да засегне децата на децата и бебета, както и юноши и възрастни.

бебетата с киселинен рефлукс могат да откажат да ядат или да не могат да наддават на тегло. Те могат да имат затруднения с дишането или болка след хранене.

Причината може да бъде прекарване на дълги периоди в лечение или недоразвит хранопровод. Също така, някои експерти смятат, че дължината на хранопровода, състоянието на мускулите в долния хранопровод и прищипването на влакната в диафрагмата може да повлияе на развитието на това състояние при деца.

Децата могат също да могат Бъдете чувствителни към определени храни, които засягат механизма, подобен на клапана между хранопровода и стомаха.

Когато децата имат киселинен рефлукс, лекарите могат да препоръчат:

  • Не легнаха Веднага след хранене
  • Главата повдигна повече по време на сън
  • Същите промени в хранителните навици, описани в раздела за самообслужване по-горе

За по -големи деца, в зависимост от тежестта на симптомите, лекарите могат да предписват или препоръчват:

  • Антиациди
  • Н2 блокери, като фамотидин (пепцид)
  • Инхибитори на протонната помпа, като езомепразол (Nexium), омепразол (prilosec) и лансопразол (prevacid)

Други възможни причини за възпалено гърло

Няколко екологични екологични и поведенчески фактори могат причинява възпалено гърло. Може да е по -вероятно да е отговорна вирусна nicozero цени или бактериална инфекция, като:

  • Студ или грип: тези вирусни заболявания са най -честата причина за възпалено гърло.
  • Стреп -гърло: Бактериите от група от група А причиняват възпалението, известно като стрептокок. Симптомите включват възпалено гърло, което започва внезапно, червено и подути сливици, болка при преглъщане и треска.
  • Дифтерия: Това потенциално сериозно заболяване също може подути жлези.
  • Мононуклеоза, известна още като жлезиста треска

В редки случаи възпаленото гърло е признак на ХИВ или рак на гърлото.

Всеки С отслабената имунна система, например от ХИВ, може да бъде предразположена към орална млечница и цитомегаловирусна инфекция, и двете от които могат да повлияят на гърлото.

алергии

всеки с алергия към плесен , домашен любимец или прашецът може да има възпалено гърло, когато срещнат тези алергени. Алергичната реакция причинява натрупване на слуз в гърлото, което води до болка и възпаление. Сухият въздух също може да накара гърлото на някои хора да се чувстват сурови и драскащи.

дим, тютюн и алкохол

хората, които пушат или редовно са изложени на дим втора употреба, имат повишен риск от възпаление гърло. Дякването на тютюн или пиенето на алкохол също може да раздразни гърлото.

Викането и говоренето

Говоренето за дълги периоди без почивка, говорене силно или викането може да напряга мускулите в гърлото, причинявайки болезненост.

Резюме

киселинен рефлукс може да причини няколко симптома, включително възпалено гърло. Всеки може да развие това състояние, включително бебета. Лечението може да включва стратегии за самообслужване и за по-големи деца и възрастни лекарства.

Говорете с лекар, ако симптомите не се подобряват с лечението или се влошават. Също така, свържете се с лекар, ако възникнат симптоми на рефлукс на активи при някакви симптоми, които са свързани. Ако лошо храносмилане придружава болката в гърдите, задух или болка в ръката или челюстта, свържете се с спешни медицински служби. Тези симптоми могат да показват сърдечен удар.

  • Киселинен рефлукс / ГЕРБ
  • Грип / студ / SARS
  • Стомашно -чревна / гастроентерология
  • Педиатрия/детско здраве

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies